Virgilio Moreno, batle d’Inca.
CONFERÈNCIA INAUGURAL
Dr. José Reyes, president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Illes Balears.
“La prevenció del càncer: ball de números, personalització i equitat”
Dra. Andrea Burón,
Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. Servei d’Avaluació i Epidemiologia de l’Hospital del Mar a Barcelona.
Presentació a càrrec del Dr. José Reyes.
“Afrontament del càncer”
Moderada per Joan Carles Palos, periodista. Amb la participació de Pedro Pascual,
Glòria Moragues, Rosa Maria Tarragó i Michelle R. Hughes.
‘Ressona amb la teva pròpia música’, ofert per l’Associació Espanyola Contra el Càncer.
‘Taller de Nutrició per a pacients i familiars’, ofert per l’Associació Espanyola Contra el Càncer. Impartit per Pedro Riera, professor de cuina de l’Escola de *Hotelería de les Illes Balears i Lara *Prohens, dietista-nutricionista.
“Ostomia. Resolem els teus dubtes”, ofert per ABACO (Associació Balear de Pacients Crohn, Colitis Ulcerosa i Ostomitzats de Balears). Impartit per María Josefa Mulet, infermera especialista en Estomateràpia i amb la participació de Yolanda Fernández, presidenta de l’associació i pacient urostomitzada per càncer de bufeta i Alfredo Tomás Marcó, vocal de l’associació i pacient colostomitzat per càncer de còlon.
”Gestió emocional: el mapa no és el territori”, ofert per ADAA (Associació d’Ajuda a l’Acompanyant del Malalt d’Illes Balears). Impartit per Margalida Cardona, psicòloga.
«Suport familiar i social»
Moderada per Araceli Bosch, periodista. Amb la participació de Francisca Matas, Almudena Arístegui, Antonio Tejero i Isabel Mir.
“Transtorns depressius, trastorns d’ansietat: hi ha un espai per a la prevenció?”
Dr. Miquel Roca,
catedràtic de psiquiatria i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears.
Presentació a càrrec del Dr. Javier Cortés.
ORFEÓ L’HARPA D’INCA
Opcional en fer la inscripció. Preu 20 euros.
ZONA D’EXPOSICIÓ D’ASSOCIACIONS I ENTITATS QUE LLUITEN CONTRA EL CÀNCER A ILLES BALEARS
Oberta en el mateix horari del programa del Congrés.
ADAA (Associació d’Ajuda a l’Acompanyant del Malalt d’Illes Balears)
Associació Espanyola Contra el Càncer
Cancer Support Group Mallorca
DIME Associació de Cures Pal·liatives
ABBACO (Associació Balear de Pacients de Crohn, Colitis Ulcerosa i Persones Ostomitzades)
AUBA Mallorca (Associació de Dones Afectades per Càncer de Mama)
ALBA Menorca (Associació de Dones Afectades per Càncer de Mama)
IllesPal (Societat Balear de Cures Pal·liatives)
Dra. Andrea Burón
Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. Servei d’Avaluació i Epidemiologia de l’Hospital del Mar a Barcelona.
Dr. Miquel Roca
Catedràtic de psiquiatria i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears.
El III Congrés de Persones amb Càncer i Familiars d’Illes Balears se celebrarà els dies 27 i 28 de maig de 2022 a la Fàbrica Ramis, un centre de cultura, innovació i esdeveniments situat en el cor de Mallorca, a Inca.
Fàbrica Ramis es troba al cor de Mallorca, a la Gran Via de Colom número 28 d’Inca.
Pots arribar amb tren. Consulta aquí els horaris.
Si arribes en cotxe, et recomanem que arribis a Inca 15 minuts abans de la teua cita.
Pots aparcar en qualsevol d’aquests punts:
Asociación Española
Contra el Cáncer en Illes Balears
Aragón, 215. 2ª planta. 07008 Palma
Illes Balears
971 24 40 00
asociacioncontraelcancer.es
Trastornos depresivos, trastornos de ansiedad: ¿hay un espacio para la prevención?
Ante un diagnóstico médico como un cáncer, las respuestas psicológicas tienen un importante papel. Síntomas depresivos, síntomas ansiosos o el que se denomina «trastorno adaptativo» aparecen con mucha frecuencia. Revisaremos estas respuestas, sus eventuales evoluciones a trastornos mentales y, de manera particular, analizaremos las estrategias que puedan tener un papel efectivo en su prevención o al minorar el impacto en el funcionamiento diario y en el pronóstico evolutivo de los pacientes.
Presentación del Dr. Roca
Catedrático de Psiquiatría de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Decano de la Facultad de Medicina, coordina el área de Neurociencia y un grupo de investigación en el Instituto Universitario de Investigación en Ciencias de la Salud (IUNICS, IDISBA).
Hasta el 2017 dirigió la Unidad de Psiquiatría y Psicología Clínica de la UIB en el Hospital Juan March. El grupo forma parte de la Red de Actividades Preventivas y de Promoción de la Salud (RediAPP-Retics/Instituto Carlos III). Investigador de referencia del Programa de Excelencia Investigadora de la Sociedad Española de Psiquiatría Biológica.
Ha dirigido numerosas tesis doctorales, trabajos de fin de máster y trabajos de fin de grado. Investigador principal o colaborador en más de 30 proyectos en convocatorias públicas europeas, estatales y autonómicas en el marco de sus líneas de investigación: trastornos afectivos, cognición, conducta suicida, comorbilidad entre patologías psiquiátricas y no psiquiátricas, cronicidad, epidemiología y adherencia terapéutica.
Ha publicado como autor o editor diez libros de psicopatología y psicofarmacología y más de 185 artículos a revistas internacionales. Sus trabajos han aparecido en revistas como JAMA, The Lancet, Journal of Affective Disorders, Plos One, PNAS, British Journal of Psychiatry, British Medical Journal, Journal of Clinical Psychiatry, Journal of Clinical Psychopharmacology, Acta Psychiatrica Scandinavica, Social Psychiatry, etc.
Fue profesor visitante en la Carnegie Mellon University, al Western Psychiatric Institute (Pittsburgh, EE. UU.) y en la Universidad of California at Davis. Ha estado vicerrector de la Universitat de les Illes Balears y secretario de la Junta Directiva de la Sociedad Española de Psiquiatría. Figura en el consejo editorial y de redacción de numerosas revistas de la especialidad y es editor de Actas Españolas de Psiquiatría.
Ha sido secretario y presidente de la Fundación Española de Psiquiatría y Salud Mental (2008-2016), presidente de la Academia de Ciencias Médicas de Cataluña y Baleares en las Islas Baleares (2004-2011), representante europeo en la Union Europeene de Medecin Specialistes (UEMS) y ha formado parte de la Junta Directiva de la World Psychiatric Association entre 2008 y 2014 como máximo representante de Europa.
Trastorns depressius, trastorns d’ansietat: hi ha un espai per la prevenció?
Davant un diagnòstic mèdic com un càncer, les respostes psicològiques tenen un important paper. Símptomes depressius , símptomes ansiosos o el que s’anomena «trastorn adaptatiu» apareixen amb molta frequëncia. Revisarem aquestes respostes, les seves eventuals evolucions a trastorns mentals i, de manera particular, analitzarem les estratègies que puguin tenir un paper efectiu en la seva prevenció o en minorar l’ impacte en el funcionament diari i en el pronòstic evolutiu dels pacients.
Presentació del Dr. Roca
Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Degà de la Facultat de Medicina, coordina l’Àrea de Neurociència i un grup de recerca a l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS, IDISBA).
Fins el 2017 va dirigir la Unitat de Psiquiatría i Psicologia Clinica de la UIB al Hospital Juan March. El grup forma part de la Xarxa d’Activitats Preventives i de Promoció de la Salut (RediAPP-Retics/Institut Carlos III). Investigador de referència del Programa d’Excel·lència Investigadora de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica.
Ha dirigit nombroses tesis doctorals, treballs fi de màster i treballs fi de grau. Investigador principal o col·laborador en més de 30 projectes en convocatòries públiques europees, estatals i autonòmiques en el marc de les seves línies de recerca: trastorns afectius, cognició, conducta suïcida, comorbiditat entre patologies psiquiàtriques i no psiquiàtriques, cronicitat, epidemiologia i adherència terapèutica.
Ha publicat com a autor o editor deu llibres de psicopatologia i psicofarmacologia i més de 185 articles a revistes internacionals. Els seus treballs han aparegut en revistes com JAMA, The Lancet, Journal of Affective Disorders, Plos One, PNAS, British Journal of Psychiatry, British Medical Journal, Journal of Clinical Psychiatry, Journal of Clinical Psychopharmacology, Acta Psychiatrica Scandinavica, Social Psychiatry, etc.
Va ser professor visitant a la Carnegie Mellon University, al Western Psychiatric Institute (Pittsburgh, EUA) i a la Universitat of California at Davis. Ha sido vicerector de la Universitat de les Illes Balears i secretari de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Psiquiatria. Figura al consell editorial i de redacció de nombroses revistes de l’especialitat i és editor d’Actes Espanyoles de Psiquiatria.
Ha estat secretari i president de la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental (2008-2016), president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears a les Illes Balears (2004-2011), representant europeu a la Union Europeene de Medecin Specialistes (UEMS) i ha format part de la Junta Directiva de la World Psychiatric Association entre 2008 i 2014 com a màxim representant d’ Europa.
La prevenció del càncer: ball de números, personalització i equitat
Ens diuen que “Prevenir és millor que curar”, però sempre és així? Més prevenció = més salut? Quan parlem de disminuir el risc de patir o de morir d’un càncer, entenem els números que hi han darrere? Tothom se’n beneficia igual dels programes preventius? Què vol dir “personalitzar la prevenció”? Parlarem de forma amable sobre les matemàtiques que hi han darrere de la prevenció del càncer i sobre les estratègies de personalització dels cribratges, i reflexionarem sobre com afecten les desigualtats socioeconòmiques a les diferents estratègies preventives.
Presentació de la Dra. Burón
Andrea Buron és doctora i metgessa epidemiòloga. Treballa a l’Hospital del Mar en el àrea de prevenció del càncer i la seva recerca es centra en la personalització del cribratge de càncer colorectal. És professora de la Universitat Pompeu Fabra, i té un particular interès en la ètica així com en la comunicació i apoderament de la població en tots els àmbits que impliquen la salut.
La prevención del cáncer: baile de números, personalización y equidad
Nos dicen que “Prevenir es mejor que curar”, pero ¿siempre es así? ¿Más prevención = más salud? Cuando hablamos de disminuir el riesgo de sufrir o de morir de un cáncer, ¿entendemos los números que hay detrás? ¿Todo el mundo se beneficia igual de los programas preventivos? ¿Qué quiere decir “personalizar la prevención”?
Hablaremos de forma amable sobre las matemáticas que hay detrás de la prevención del cáncer y sobre las estrategias de personalización de los cribados y reflexionaremos sobre cómo afectan las desigualdades socioeconómicas a las diferentes estrategias preventivas.
Presentación de la Dra. Burón
Andrea Burón es doctora y médica epidemióloga. Trabaja en el Hospital del Mar en el área de prevención del cáncer y su investigación se centra en la personalización del cribado de cáncer colorrectal. Es profesora de la Universitat Pompeu Fabra y tiene un particular interés en la ética, así como en la comunicación y apoderamiento de la población en todos los ámbitos que implica la salud.
Esta Página Web usa cookies y otras tecnologías propias y de terceros para hacer funcionar de manera correcta y segura nuestra página web y personalizar su contenido. También las usamos para analizar la navegación de los usuarios y poder ajustar la publicidad a tus gustos y preferencias. Política de cookies
Panel de configuración de cookies
Este es el configurador avanzado de cookies propias y de terceros. Aquí puedes modificar parámetros que afectarán directamente a tu experiencia de navegación en esta web.
Estas cookies son importantes para darte acceso seguro a zonas con información personal o para reconocerte si inicias sesión.
Denominación | Titular | Duración | Finalidad |
---|---|---|---|
MtdeRgpd_ok | 1 año | Saber que el visitante ha aceptado y cerrado el banner de cookies. | |
MtdeRgpd_tecnicas | 1 año | Saber que el visitante ha aceptado las cookies de técnicas. |
Permiten medir, de forma anónima, el número de visitas o la actividad. Gracias a ellas podemos mejorar constantemente tu experiencia de navegación.
Dispones de una mejora continua en la experiencia de navegación.
Con tu selección no podemos ofrecerte una mejora continua en la experiencia de navegación.
Denominación | Titular | Duración | Finalidad |
---|---|---|---|
MtdeRgpd_analitica | 1 año | Saber que el visitante ha aceptado las cookies de analítica. | |
_ga | Google analytics | 2 años | Analítica, relacionada con Google Analytics que se usa para distinguir a los usuarios. |
_gat | Google analytics | 1 minuto | Analítica, relacionada con Google Analytics que se usa para limitar el porcentaje de solicitudes. |
_gid | Google analytics | 24 horas | Analítica, relacionada con Google Analytics que se usa para distinguir a los usuarios. |
También puedes continuar rechazando todas las cookies opcionales: